Cum e cu plata cumparaturilor online din strainatate:
E la latitudinea vanzatorului, de aia pe site trebuie citita sesctiunea Terms and conditions sau cum s-o numi, AGB (Allgemeine Geschäftsbedingungen) la siteurile nemtesti. Daca nu accepta plata cu card sau WU (Western Union), e nasol, ca alta varianta din tara noastra nu stiu care ar mai fi posibila.
Unele shopuri vor doar plata prin Paypall, iar la noi nu merge, daca incerci sa iti faci un cont pe paypall.com, ti se cere sa iti selectezi tara dintr-o lista, iar Romania nu e pe lista cu pricina. Daca incerci sa-i fraieresti si sa selectezi o tara din cele existente, tot se prin ei, dupa IP, si daca folosesti proxiuri, naiba stie, dar au cum sa te prinda si de regula efectul e stergerea contului paypall. Si cum ai bani transferati din contul real din banca ta in contul virtual paypall, in momentul in care ti-l sterge, perzi toti banii ce ii ai in el si fara sanse de recuperare.
Pt. plata cu card, trebuie sa ai un card valabil, cu care sa poti cumpara online. Eu am un MasterCard emis de Raiffeisen, iar contul aferent e in USD. Se poate sa deschizi si cont in Euro, dar mie mi-e mai util in USD, ca mai primesc bani din SUA in el. Pt. deschiderea contului, daca nu ai deja unul, te duci la banca, trebuie sa ai la tine buletinul si bani destui, suma minima pt. deschiderea contului; asta difera de la banca la banca. La Raiffeisen e 60 USD sau 60 Euro, care doar trebuie sa ii ai la deschidere, dupa aia poti sa ii cheltuiesti, nu e suma minima care trebuie sa o ai permanent in cont. Zici ca vrei un cont cu card ca sa poti cumpara online cu cardul si pe siteuri romanesti si mai ales pe siteuri straine, tanti aia iti da sa completezi niste formulare si depui banii la ghiseul bancii, ti se face o copie dupa buletin, ti se da un rand de formulare tie si un rand ramane la banca, apoii dupa vreo saptamana iarasi te duci la banca sa iti dea cardul, ca nu ti-l face pe loc. Si mai semnezi un rand de formulare pt. a putea face cumparaturi online, ti-l activeaza si gata. Cand expira (la Raiffeisen e la un an, nu stiu daca si la alte banci e la fel), primesti o scrisorica acasa cum ca noul card te asteapta sa-l ridici. Il dai pe cel vehi inapoi la banca si iti da altul nou, valabil un an in plus, cu acelasi nr. si acelasi pin ca si cardul vechi, cu nr. de verificare diferit (ala de pe verso, ultimele 3 cifre). Contul il alimentezi fie cu plati in numerar la ghiseul bancii, care se pot face si il lei, nu neaparat in valuta in care ai contul; zici la tanti aia ca vrei sa depui in contul nr. ... echivalentul a X USD / Euro, dar platesti echivalentul in lei, iti zice cati lei trebuie sa-i dai si te trezesti in cont cu echivalentul in USD sau Euro, depinde cum ai contul. De asemenea, poti primi bani in cont, in aceeasi valuta cu a contului, prin transfer bancar dintr-un cont in altul (Kontoüberweisung), de pilda daca ai rubedenii in strainatate sau ceva.
Nu toate siteurile accepta cardul, desi au afisat pe site ca accepta plata cu card. Deja am povestit ce am patit cu Nuclear Blast. La fel am mai patit cu metalmerchant.de, un retail shop al lui Massacre Records parca. Am facut comanda, nu a venit, am vazut ca nici nu mi-au luat bani de pe card, le-am scris mai multe mailuri sa stiu ce si cum si au raspuns intr-un tarziu ca nu accepta plata cu card din tari non-UE. S-ar putea si la Noclear Blast sa fie tot asta motivul, dar ei nu mi-au raspuns la mailuri, asa ca de la ei nu am nici o explicatie. La fel, Century Media USA, am incercat sa iau de la ei niste chestii, acuma ca e in reconstructie Century Media Europe si UK, si mi-au scris ca ei nu accepta plata cu card decat daca e emis de o banca din SUA sau Canada, fiindca altfel cica nu pot verifica autenticitatea cardului si se tem de fraude. Dar au fost civilizati, au raspuns foarte prompt si cel putin m-au lamurit. Iar daca totusi insist sa cumpar de la ei, atunci numai prin IMO (International Money Order, care habar n-am ce este); pana la urma am gasit in alta parte produsele ce le voiam dela Century Media USA si nu m-am mai complicat cu IMO. Nici la dis-order.com Olandda nu am putut plati cu card, adica mi-au scris ca au incercat sa imi ia bani de pe el si nu au putut, alta posibilitate ar fi fost sa trimit bani in plic bine ascunsi, dar e foarte riscant, ca e posibil sa-i fure pe drum, asa ca le-am propus WU si au acceptat.
WU e Western Union si e plata in numerar. Adica mergi la o locatie WU, ori la un oficiu postal ori si mai bine la o banca unde e si acest serviciu, ca e mai putin coada decat la posta, completezi un formular alb cu verde cu datele tale si cu datele persoanei care trebuiie sa ridice banii (pe care le-ai cerut si primit in prealabil pe mail), il duci la ghiseu, dai buletinul, dai si banii ori in valuta ori in lei contravaloarea la cursul zilei plus comisionul de transfer WU, care e cam mare, din pacate si e pausal, adica de la 1 la suma X e un comision, acelasi, nu conteaza ca trimiti 1 dolar / Euro sau mai multi pana la plafonul X, apoi de la suma X + 1 pana la suma Y depusa, comisionul e altul, apoi de la suma Y + 1 la suma Z e alt comision; deci sa ai grija la plata prin WU ca nu cumva sa depasesti suma minima X, Y etc., fiindca doar pt. un singur dolar sau Euro in plus pe care il trimiti, daca ai depasit plafonul, dai mai multi dolari sau Euro in plus la comisionul de transfer. Nu mai le tin minte, comisioanele de transfer, dar daca mergi la o locatie WU, sunt afisate, le copii si acasa in functie de ele faci comanda, avand grija sa nu depasesti plafonul. Avantajul WU este rapiditatea: cum ai depus banii, trimiti o copie scanata dupa exemplarul de formular autocopiativ care ti-l da tie sau doar ii trimiti pe mail numarul tranzactiei (dar e mai bine tot formularul, ca e dovada ca plata a fost intr-adevar facuta si ca nu le dai un nr. din burta), iar persoana care trebuie sa ridice banii deja se poate duce si ii poate ridica, in aceeasi zi.
Bani in plic, cum accepta unele siteuri (inclusiv Therion Store stiu ca accepta si varianta asta), la sume mici, 10 / 20 USD sau Euro hai sa zicem ca mai e cum mai e, cumperi o banctota, una singura sa zicem de 20 daca e, deci nu 4 de cate 5 sau ceva, ca e mai bine una, e mai subtire, o lipesti cu scoci intr-o felicitare si o trimiti, preferabil recomandat, chiar daca e mai scump, ca e mai sigur sa ajunga. Dar la sume mari de peste 20 USD sau Euro, eu nu as risca sa-i trimit asa, fiindca baniii pot fi furati din plic, la noi posta nu e chiar asa de incredere; si din plicuri si chiar si din pachete inca se mai fura cateodata lucruri si bani.
Deci Adrimon, cam asta e: plata cu card e cea mai rentabila, unde se poate, daca nu se poate si vrei musai cumparatura atunci prin WU, iar unde nic asta nu si nu, asta e. Poate o fi mai bine dupa 1 ianuarie 2007, daca o intra si Romania odata in UE.